Bábovka s čokoládovým krémom

Príprava / Varenie

70 min

Počet porcií

12 porcií

Náročnosť receptu

Jednoduchý

Počet ingrediencií

16 ingrediencií

Ingrediencie

Hladká múka (bábovka)
200 g
Práškový cukor (bábovka)
200 g
Vajcia (bábovka)
4 ks
Vanilinový cukor (bábovka)
40 g
Kypriaci prášok (bábovka)
15 g
Voda (bábovka)
1 dcl
Olej (bábovka)
1 dcl
Kakao (bábovka)
Podľa potreby
Mascarpone (krém)
500 g
Smotana 33% (krém)
250 g
Tmavý lieskovcový krém (krém)
125 g
Soľ (bábovka)
Štipka
Horká čokoláda (bábovka)
100 g
Ovocie (krém)
Na dekoráciu
Maslo (bábovka)
Na vymastenie formy
Hrubá múka (bábovka)
Na vysypanie formy
Bábovka s čokoládovým krémom

Príprava a postup

1

Príprava bábovky: Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie na prípravu cesta - váhu, mixér, ručný šľahač a bábovkovú formu. Ako prvé si maslom vymastíme celé vnútro bábovkovej formy a vysypeme ju hrubou múkou.

2

Do dvoch rozličných misiek si oddelíme žĺtka od bielkov. K žĺtkom pridáme práškový cukor, 1 balíček vanilínového cukru, vodu, vložíme do mixéra a miešame až kým sa nám nevytvorí krásna pena. Medzi tým si pripravíme hladkú múku, ktorú si premiešame s kypriacim práškom a začneme pomaličky prisypávať do mixéra k vymiešanej hmote. Necháme mixér aby nám suroviny pekne spojil a medzi tým si vyšľaháme ručným šľahačom bielka so štipkou soli do tuha.

3

Keď sa nám múka spojí so zvyškom cesta, pridáme olej a krátko premiešame. Nádobu s cestom vyberieme z mixéra a začneme do nej zľahka ručne primiešavať pripravenú penu z bielkov. Predhrejeme si rúru na 170 stupňov. 

4

Hneď ako bielka opatrne zapracujeme do cesta polovicu hmoty vylejeme do vymastenej bábovkovej formy a do druhej polivice pridáme kakao. Hmotu ručne premiešame aby nám kakao zafarbilo druhú polovicu cesta na tmavo. Nasekáme si horkú čokoládu a primiešame ju k tmavému cestu. Takto pripravené cesto pridáme taktiež postupne do bábovkovej formy. 

5

Bábovkovú formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 35 - 45 minút (záleží od typu rúry). Ak chcete zistiť či je už bábovka upečená zapichnite do nej špáradlo alebo špilku ak sa na ňu nebude lepiť cesto, bábovku môžete vybrať z rúry. Kým sa nám bábovka pečie pustíme sa do prípravy čokoládového krému. 

6

Príprava krému: Vo väčšej miske si vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom skoro do tuha. Pozor aby sme ju neprešľahali! K šľahačke pridáme pripravené mascarpone, mlieko a tmavý lieskovcový krém. Môžte použiť krém s akoukoľvek príchuťou no my sme pre tento recept zvolili práve tento. V prípade, že sa Vám krém zdá príliš hustý môžte doň doliať mlieko podľa potreby. 

7

Hotový krém naplníme do cukrárenského vrecka a postupne plníme do pripravených mištičiek / pohárikov. Takto hotové dezerty dozdobíme sezónnym ovocím a mätou. 

8

Kombináciu bábovky a tohto lahodného krému si zamilujete. Odporúčame podávať spolu s prirodzene sladkým šumivým vínom odrody Moscato. 

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!

Bábovka s čokoládovým krémom