Talianske chrumkavé žemle
Príprava / Varenie
210 minPočet porcií
4 porcieNáročnosť receptu
Stredná obtiažnosťPočet ingrediencií
9 ingredienciíIngrediencie

Príprava a postup
Najprv si pripravíme zápar zo zmesi ľubovoľných zrniek. Vložime si ich do menšieho sita, zalejeme nie veľmi horúcov vodou, tak aby zrnká prekryla na pár milimetrov. Necháme vychladnúť a pustíme sa do cesta.
Všetky suroviny okrem masla spolu zmiešame. Ak bude cesto skoro vymiesené, pridáme mäkké maslo. Cesto necháme nakysnúť, pokiaľ nezdvojnásobí objem a to pri izbovej teplote cca 6 - 8 hodín. Cesto potrieme olejom a následne necháme kysnúť v chladničke. Spodok cesta pôsobí ako pavučinka. Cesto následne rozdelíme na rovnaké dieliky asi 90 g a vytvoríme bochníčky, ktoré poriadne utiahneme. Necháme povoliť pod utierkou asi pol hodinu.
Následne si bochníkov vytvarujeme žemličky. Nechávame ešte finálne dokysnúť asi 2 - 3 hodiny na plechu zakryté utierkou. Potrieme vajíčkom, narežeme žiletkou a posypeme semienkami. Pečieme cca 20 minút pri 220 stupňoch. Čas je potrebné kontrolovať podľa výkonu rúry.
TIP 1: ak sa Vám bude zdať cesto riedke / tuhé, môžte pridať, alebo ubrať (múku / tekutinu)
TIP 2: klasické mlieko môžte nahradiť rastlinným (ovsenným)
TIP 3: po 15 minútach pečenia môžme plech otočiť z predu - do zadu aby sa žemličky rovnoperne piekli
Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!
