Talianske chrumkavé žemle

Príprava / Varenie

210 min

Počet porcií

4 porcie

Náročnosť receptu

Stredná obtiažnosť

Počet ingrediencií

9 ingrediencií

Ingrediencie

Lievito madre - na rozkvas
50 g
Manitoba múka - rozkvas
50 g
Pitná voda - na rozkvas
50 g
Manitoba múka - na cesto
500 g
Mlieko
320 g
Maslo
40 g
Soľ morská
20 g
Celozrná ražná múka
50 g
Zmes semianok
Podľa potreby

Príprava a postup

1

Najprv si pripravíme zápar zo zmesi ľubovoľných zrniek. Vložime si ich do menšieho sita, zalejeme nie veľmi horúcov vodou, tak aby zrnká prekryla na pár milimetrov. Necháme vychladnúť a pustíme sa do cesta.

2

Všetky suroviny okrem masla spolu zmiešame. Ak bude cesto skoro vymiesené, pridáme mäkké maslo. Cesto necháme nakysnúť, pokiaľ nezdvojnásobí objem a to pri izbovej teplote cca 6 - 8 hodín. Cesto potrieme olejom a následne necháme kysnúť v chladničke. Spodok cesta pôsobí ako pavučinka. Cesto následne rozdelíme na rovnaké dieliky asi 90 g a vytvoríme bochníčky, ktoré poriadne utiahneme. Necháme povoliť pod utierkou asi pol hodinu.

3

Následne si bochníkov vytvarujeme žemličky. Nechávame ešte finálne dokysnúť asi 2 - 3 hodiny na plechu zakryté utierkou. Potrieme vajíčkom, narežeme žiletkou a posypeme semienkami. Pečieme cca 20 minút pri 220 stupňoch. Čas je potrebné kontrolovať podľa výkonu rúry.

TIP 1: ak sa Vám bude zdať cesto riedke / tuhé, môžte pridať, alebo ubrať (múku / tekutinu)

TIP 2: klasické mlieko môžte nahradiť rastlinným (ovsenným)

TIP 3: po 15 minútach pečenia môžme plech otočiť z predu - do zadu aby sa žemličky rovnoperne piekli

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!